GR / EN
filmfarsi
  • Προβολή
  • Φωτογραφίες
  • Tags
  • Πρόγραμμα

Φιλμφαρσί

Home  /  Διεθνές Διαγωνιστικό  /  Φιλμφαρσί

Filmfarsi

Ελληνική Πρεμιέρα / Greek Premiere

Ντοκιμαντέρ/Documentary, Ιράν, Ηνωμ. Βασίλειο/Iran, U.K., 2019, 84 ́, DCP, Έγχρ-α/μ./Color-b&w, Γαλλικά/ French

Αυτό το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει μία σπάνια και μη αναγνωρισμένη εικόνα του προεπαναστατικού δημοφιλούς ιρανικού κινηματογράφου, πριν απαγορευτεί το 1979. Σύμφωνα με την επιδραστική βρετανή θεωρητικό του κινηματογράφου Λόρα Μάλβεϊ: «Ως θαυμάστρια του νέου ιρανικού κινηματογράφου, συχνά αναρωτιόμουν για τον δημοφιλή πρόδρομό του. Ο Εχσάν Κοσμπάχτ έχει επιτέλους ανοίξει αυτήν την ιστορία. Η δοκιμιακή, στοχαστική και κινηματογραφοφιλική ανάλυση του εκτιμά το είδος των αδιάντροπων ταινιών exploitation, που είναι μέσα στη βία και στο σεξ. Το Φιλμφαρσί, με πολύ χρήσιμο τρόπο, τοποθετεί αυτόν τον τρελό κινηματογράφο μέσα στην πολιτισμική και πολιτική κουλτούρα του Ιράν, και επίσης του επιτρέπει να βρει τη θέση του στο ευρύτερο πλαίσιο του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Ehsan Khoshbakht // Ο Εχσάν Κοσμπάχτ ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και είναι ντοκιμαντερίστας, επιμελητής κινηματογράφου και συγγραφέας. Με σπουδές στην αρχιτεκτονική, έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία, όπως για την ιστορία του κινηματογραφικού πόστερ, το είδος ταινιών γουέστερν, κ.ά. Ο Εχσάν είναι συνδιευθυντής του φεστιβάλ Il Cinema Ritrovato στην Μπολόνια.

Σκηνοθεσία/Direction Ehsan Khoshbakht
Σενάριο/Screenplay Ehsan Khoshbakht
Μοντάζ/Editing Niyaz Saghari and Abolfazl Talooni
Ήχος/Sound Rob Szeliga
Παραγωγός/Producer Ehsan Khoshbakht
Προέλευση ταινίας/Film Source Ehsan Khoshbakht

 

Παρουσίαση από τον σκηνοθέτη


To 10οΦεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στoπλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020.